STEM Eğitimi

Ana Sayfa // STEM Eğitimi
STEM Eğitimi

STEM Eğitimi

    Okullarda müfredatların bize çizdiği sınırlar doğrultusunda öğrencilere kazandırmaya çalıştığımız bilgi yoğunluğu, sınav sistemi ve üniversitede bir bölüm kazanma çabası aslında hayatımızın asıl amaçlarını unutur hale getirdi. Bizler bir toplum içinde yaşıyoruz. Okul ise bu toplumun aslında en önemli yapı taşlarından biri.  Toplumun ihtiyaçlarına çözüm bulacak bugünün gençleri gerçekten problem çözme becerisine sahip, karşılaştığı durumlar konusunda analitik düşünebilen, yorum yapabilen, çözüm yolları için araştırmacı, yenilikçi ve hayal gücünü kullanabilen bireyler olarak mı yetişiyor?              
    
    Umarız bu soru içimizde karamsarlık yerine yeni fikirlere yol açacaktır. Bizce eylem planlarımız bu yönde olmalı. FİNAL KOLEJİ için STEM bu yüzden önemli bir proje. Öğrenci sadece matematik ve fen bilgisi gibi bilgileri alıp test çözmeye meyilli bireyler olarak yetişirse ortaya çıkacak sonuç nasıl mı oluyor? 

    “Kim milyoner olmak ister?” adlı programlar gibi genel kültürü, araştırmacılığı, yorum yapma becerisini, değişik yazarları okuma ve farkındalık düzeyini ölçen yarışmalarda daha 1. soruda elenen belli üniversitelerden dereceyle mezun olmuş, ünvanları saymakla bitmeyen toplum üyelerini tanımak ve şaşırmak… Veya her seferinde TIMSS ve OECD tarafından gerçekleştirilen ve 15 yaş gençler bazında yapılan sınavlarında ülkemizdeki gençlerin bilgiyi kullanmadaki yetersizliğine şahit olmak…        

    “STEM” aslında küçük yaşlarda sahip olduğumuz “yaratıcılığı” kullanarak, destekleyerek, tetikleyerek (ki ne hikmetse liseye gelen öğrencilerimizde kırıntısı kalıyor) problem odaklı çalışmaya, çocuklardaki “merak” duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklı bir sistem. Fen yada matematiği ders olarak değil edindiği bilgileri hayatında uygulamasına imkan sağlayacak bir proje. Bunun için belki de en önemli adım DİSİPLİNLER ARASI İŞBİRLİĞİ. 

STEM EĞİTİMİ NEDİR?
    İçinde bulunduğumuz dijital çağın ihtiyaçlarını karşılamak için bu yüzyılın becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzyılda ülke olarak gelişmek, büyümek ve tüm dünyaya liderlik yapabilmek için bu becerilerden yararlanmak kaçınılmazdır. STEM eğitimi disiplinler arası ve uygulamaya yönelik yaklaşımı içeren fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi dört önemli disiplinin birbirleriyle entegrasyonunu hedefleyen bir öğretim sistemidir. Dijitalleşen dünyada gelişmiş ve strateji geliştiren ülkelerin sömürüsünde kalmamak ve tam anlamıyla bağımsız kalabilmek için tüketici bireylerden çok üretici bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Çağın ihtiyaçlarını karşılamak için gelişen bilim ve teknolojideki değişimlerine paralel olarak stratejik adımlar atmak gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmaların olması iş birlikçi çalışma içerisinde bulunması durumunda STEM eğitimi ile yazılım ve kodlama eğitimini de birleştirebilirsek birçok Avrupa ülkesinden iyi bir konuma gelebiliriz. 

   STEM İLE NEYİ HEDEFLİYORUZ?             
    STEM eğitiminin iki temel hedefi olduğunu belirtebiliriz. İlki, üniversite düzeyinde bu disiplinlerde meslek seçecek öğrenci sayısını arttırmak, ikincisi ise öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerindeki temel bilgi düzeylerini arttırarak bu disiplinler ile ilgili problemleri çözmek için günlük yaşamlarında yaratıcı çözümler uygulamalarını sağlamaktır. 

STEM EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİYE KATKISI NEDİR? 
    STEM eğitimi üretim odaklı olmasının yanı sıra eleştirel düşünme, yaratıcılık, yenilenme, problem çözme, üretkenlik ve sorumluluk gibi 21. Yüzyıl becerilerini de barındırmaktadır. FİNAL KOLEJİ'nin STEM eğitimini öncü kılmasının sebep ve amaçları arasında; 
 - Eğitim programının içeriğinde canlandırıcı bir öğrenme ortamı sunmak, 
 - Öğrencilerin yeni buluşlar keşfetmesini ve olaylar arasındaki ilişkiyi daha iyi kavramalarını sağlamak, 
 - Yeni ürün ortaya koyarak, ekosisteme katkı sağlamak,
 - İşbirliği ve bağımsız çalışma ile öğrencilerin özgüven ve öz yeterliliğini geliştirmek 
 - Öğrencileri esneklik ve güven içinde düşünmeye ve sorgulamaya teşvik etmek, 
 - Bireyin karşılaştığı sorunlara daha kısa ve çözümler üretmesini sağlamak, 
 - Öğrenme motivasyonunu artırmak, 
 - Tasarım odaklı düşünme ve yenilikçi olmak  
  
 Ayrıca; 
U.S. Department of Education’ın 2015 raporuna göre Türkiye’de STEM İş Alanlarında 2010-2020 arasında beklenen büyüme yüzdeleri:

  • Matematikçiler % 16
  • Bilgisayar Sistemleri Analistleri % 22
  • Sistem Yazılımı Geliştiricileri % 32
  • Medikal Bilimciler % 36
  • Biyomedikal Mühendisler % 62
  • Tüm Meslekler % 14

  tahmin edilmiştir.

Bizimle İletişime Geçin

Eğitim

Anaokul
İlkokul
Orta okul
Kampüs
Fen Lisesi